Rubriek archief: Inhoud / Over de stichting / Nieuws

Bekijk de diavoorstelling

  • Nieuws
    · Bijwerken van de site · Fototentoonstelling · Ammerstol · Laatste dag tentoonstelling · Feestelijke opening · Tentoonstelling · Aankondiging · Strandje Ameide · Lekdijk in de picture · Nutsvoorzieningen verleggen · Kabels verleggen bij Slot Herlaer · Kabels verleggen · Dendrodatering wrakhout · Mosterdzaad of Koolzaad · Expeditie naar de Lek · Structuurplan Zederik · Persbericht · Zederikdagen · Duikers · Scheepswrak · Lekdijkkaartje · Start dijkverzwaring · ‘Lange Jammer’ met sloop bedreigd · Wrak gevonden aan de Lek

28 februari 2007

Bijwerken van de site

De laatste maanden zijn er nauwelijks berichten en foto’s verschenen op deze site. Er zijn wat technische problemen met name om de foto’s erop te krijgen. We hopen nu toch echt in maart dit probleem te hebben opgelost.

Wel is er nog een gedicht binnen gekomen dat betrekking heeft op de dijkverzwaring.

Afgraving
van een uiterwaard
vette rivierklei
komt boven

Afgevoerd
zware gewichten
denderen over de dijk
verplaatsen - verplaatsen - verplaatst

De eens groene uiterwaard
staat nu onder water
Zie geen mensen lopen
ook geen koeien, wel veel vogels

Het wordt lente

Babet W.


Ingezonden door Ina Renes om 10:52 uur | Reacties (0) | Terug naar boven

2 december 2006

Fototentoonstelling

poster Download poster

Ingezonden door Leon Segond om 17:24 uur | Reacties (0) | Terug naar boven

11 juni 2006

Ammerstol

Oudemannenhuisje

Op uitnodiging van de Stichting Verontruste Dijkbewoners uit Ammerstol, zijn wij zaterdag 10 juni in het prachtige Oudemannenhuisje aan de Lek op bezoek geweest. Zij wilden van ons horen over onze ervaringen met de dijkverzwaring, omdat er bij hun ook een dijkverzwaring aankomt.

In Ammerstol zal er een diepwand in de dijk worden gemaakt. Binnenkort komt er voorlichting over de dijkverzwaring van het Waterschap.

De Stichting wil een tentoonstelling organiseren om de bewoners bij de dijkverzwaring te betrekken en te laten zien wat een impact zo’n groot project op het dagelijks leven van de omwonenden heeft. Stichting Lekdijk zal hieraan medewerking verlenen.

Ingezonden door Ina Renes om 12:57 uur | Reacties (0) | Terug naar boven

8 februari 2006

Laatste dag tentoonstelling

Shovel

Zondagmiddag 12 februari van 13.30 tot 16.00 uur is de laatste dag dat de tentoonstelling ‘Lekdijk in de picture’ op locatie Slot Herlaer Lekdijk 84 in Tienhoven nog open is.

Wij heten u van harte welkom met een afscheidsdrankje en een toast op de volgende tentoonstelling die geopend wordt op de wintermarkt dit jaar in de trouwzaal van Lexmond met nieuw foto- en beeldmateriaal.

Ingezonden door Ina Renes om 17:25 uur | Reacties (0) | Terug naar boven

17 januari 2006

Feestelijke opening

Burgemeester Koen Foto: Wijnand de Groot

Afgelopen zaterdag werd de tentoonstelling van Stichting Lekdijk in de Schenkerij van Slot Herlaer in Tienhoven geopend door burgemeester Koen. Het is de derde tentoonstelling met het thema ‘Lekdijk in de Picture’ die de Stichting Lekdijk organiseert om aandacht te vragen voor het Culturele Erfgoed van de dijk.

Er worden foto’s, schilderijen en vondsten tentoongesteld van o.a. Berry van Arkel, Frank Dekkers, Hans van der Hek, Luuk Oevermans, Ina Renes, Andre Tukker en Jacco Zwart. Er was veel belangstelling voor het werk van deze Lekdijk liefhebbers.

Dale Ensemble Foto: Wijnand de Groot

De feestelijke opening werd muzikaal omlijst door het ‘Dale Ensemble’ uit Harmelen, musici die allen spelen in het ‘Orkest van het Groene Hart’ uit Woerden.

De tentoonstelling is nog te bezichtingen t/m 12 februari op woensdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur. Op verzoek wordt de film ‘De story of Sluis’ van Anja van der Grijn voor groepen vertoond. Deze film gaat over de dijkverzwaring op Sluis in de periode 2002-2004.

Ingezonden door Leon Segond om 22:13 uur | Reacties (0) | Terug naar boven

1 januari 2006

Tentoonstelling

Lek in de mist Foto: Hans van der Hek

Op 14 januari a.s. zal op Slot Herlaer de 3e tentoonstelling geopend worden. Een nieuwe deelnemer, die oorspronkelijk uit Groot-Ammers komt, doet mee met prachtige Lekfoto’s waarvan hier alvast een voorproefje.

Verder wenst Stichting Lekdijk een ieder een gelukkig 2006!

Ingezonden door Ina Renes om 19:26 uur | Reacties (1) | Terug naar boven

1 december 2005

Aankondiging

slotherlaer

Op zaterdag 14 januari 2006 zal voor de 3e maal een foto tentoonstelling geopend worden van de dijkverzwaring aan de Lekdijk. Deze keer in Slot Herlaer, Lekdijk 84 in Tienhoven.De tentoonstelling duurt tot zondag 12 februari.

Ingezonden door Ina Renes om 20:52 uur | Reacties (0) | Terug naar boven

10 september 2005

Strandje Ameide

Strand

Ook al is de dijkverzwaring volop bezig, het strandje blijft van de Ameidenaren!

Ingezonden door Ina Renes om 16:32 uur | Reacties (0) | Terug naar boven

4 juni 2005

Lekdijk in de picture

folder

Ingezonden door Leon Segond om 23:05 uur | Reacties (0) | Terug naar boven

5 oktober 2004

Nutsvoorzieningen verleggen

http://www.stichtinglekdijk.nl/afbeeldingen/PICT0029 (640 x 480).html

Het stuk dijk ter hoogte van Slot Herlaer wordt deelsectie 3 genoemd. Nu de leidingen daar ook worden verlegd is de kans groot dat er op archeologisch gebied vondsten gedaan kunnen worden. Reden voor Stichting Lekdijk om een kijkje te nemen.

Ingezonden door Ina Renes om 22:15 uur | Reacties (0) | Terug naar boven

Kabels verleggen bij Slot Herlaer

http://www.stichtinglekdijk.nl/afbeeldingen/piping1.html

Ook de kabels bij Slot Herlaer zijn nu aan de beurt om verlegd te worden. Bij deze afgraving ziet men tussen de klei het zuivere zand tevoorschijn komen. Dit zand wordt meegevoerd door het water dat onder de dijk doorstroomt. Dit verschijnsel wordt piping genoemd en is een van de redenen waarom het belangrijk is dat de dijk verzwaard moet gaan worden.

Ingezonden door Ina Renes om 21:09 uur | Reacties (0) | Terug naar boven

7 september 2004

Kabels verleggen

http://www.stichtinglekdijk.nl/afbeeldingen/PICT0001 (640 x 480).html

Langs de Lekdijk op Tienhoven en Achthoven worden de kabels in de grond verlegd voor de komende dijkverzwaring.

Ingezonden door Ina Renes om 21:24 uur | Reacties (0) | Terug naar boven

24 juli 2004

Dendrodatering wrakhout

http://www.stichtinglekdijk.nl/afbeeldingen/PICT0027 (480 x 640).html

Het stuk hout dat wij naar de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemarchief (ROB) in Amersfoort hebben gebracht, bleek niet geschikt te zijn voor dendrodatering. Het stuk hout had meerdere kernen en was waarschijnlijk afkomstig uit een stuk stam waar de boom zich had vertakt. Er waren zodoende onvoldoende jaarringen aanwezig om de oudheid van de boom te kunnen vaststellen. We hebben besloten nogmaals te gaan kijken om een nieuw monster mee te kunnen nemen dat wel voldoende jaarringen laat zien. Een klusje dat vooralsnog niet meevalt. Deze foto is gemaakt op donderdag 22 juli toen wij voor de derde keer naar het wrak zijn geweest.

Ingezonden door Ina Renes om 22:44 uur | Reacties (0) | Terug naar boven

Mosterdzaad of Koolzaad

http://www.stichtinglekdijk.nl/afbeeldingen/PICT0048A (640 x 480).html

Deze zwarte korrels werden gevonden diep in het zand bij het scheepswrak op Achthoven. We hebben de korrels meegenomen en naar het ROB in Amersfoort gebracht. De Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemarchief (ROB) in Amersfoort concludeert dat het waarschijnlijk gaat om mosterdzaad of koolzaad dit zou dus scheepslading van de boot geweest zijn.

Ingezonden door Ina Renes om 22:22 uur | Reacties (0) | Terug naar boven

9 juli 2004

Expeditie naar de Lek

http://www.stichtinglekdijk.nl/afbeeldingen/PICT0016 (640 x 480).html

Vanmorgen vroeg bij laag water, om 6:15 uur is het graven gestart naar het scheepswrakje bij Achthoven. Het is Stichting Lekdijk gelukt om mensen bij elkaar te zoeken die specialist zijn in duiken en het opmeten van scheepswrakken. Vanmorgen zijn we er met 5 mensen naar toe gegaan. Zij zijn ook bezig in de Lek bij Jaarsveld om al het duikerswerk te verrichten van het vliegtuig dat in de tweede wereldoorlog in de Lek is neergestort.

http://www.stichtinglekdijk.nl/afbeeldingen/PICT0019 (640 x 480).html

Het doel van deze expeditie is het opmeten van het scheepsmateriaal, dat voorzichtig werd opgegraven. Het tij in de vroege morgen gaf voldoende tijd om dit te doen.

http://www.stichtinglekdijk.nl/afbeeldingen/PICT0020 (640 x 480).html

Alles wat werd uitgegraven werd voorzien van nummers, waarna het meten kon beginnen. Een groot deel van het schip is verdwenen. Alleen de resten van de bakboord helft in de lengterichting van het houten schip zijn aangetroffen. Met deze metingen en het onderzoeken van het hout bij het ROB (Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek) in Amersfoort zal meer bekend worden over het bootje dat eens is gestrand in de Lek. Er zal onderzoek plaats vinden van het monster naar de oudheid van de boom, waarvan het scheepje gebouwd is dit wordt dendrochronologie genoemd.

http://www.stichtinglekdijk.nl/afbeeldingen/PICT0031 (640 x 480).html

Een overzicht van het geheel dat inmiddels is uitgegraven op het prachtige strand aan de Lek. Inmiddels is het 8:00 uur in de morgen. Het is hard werken voor de gravers.

http://www.stichtinglekdijk.nl/afbeeldingen/PICT0071 (640 x 480).html

Het wrakje wordt van alle kanten opgemeten, in de vroege morgen inmiddels 8:00 uur laat de Lek zich op z’n mooist zien. We werden zelfs nog verrast door een sprong van waarschijnlijk een enorme snoekbaars.

http://www.stichtinglekdijk.nl/afbeeldingen/PICT0068 (640 x 480).html

De lengte van het wrak is ongeveer 11 meter en 86 cm. Er wordt besloten een loszittende balk mee te dragen en naar het ROB in Amersfoort te brengen voor nader onderzoek. Er wordt veel gespeculeerd wat het voor een boot geweest zal zijn.

Ingezonden door Ina Renes om 22:09 uur | Reacties (0) | Terug naar boven

3 juli 2004

Structuurplan Zederik

http://www.stichtinglekdijk.nl/afbeeldingen/PICT0024.A (640 x 480).html
‘Omdat een dijk leeft in alle facetten’

Om bovenstaande reden heeft Stichting Lekdijk een reactie gegeven aan het college van B & W van de gemeente Zederik op het voortvarende voorontwerp structuurplan.

Als eerste vragen wij ons af hoe de klankbordgroep tot stand is gekomen en wij missen daarbij partijen die ons cultureel erfgoed bewaken.

Plannen tussen Ameide en Sluis
Wij hebben de indruk dat er langs de Lekdijk grote plannen worden voorgesteld die het beeld van het landschap dermate gaan aantasten, dat wij daar groot bezwaar tegen hebben. Wanneer er op de locatie ‘Veenvliet’ 45 vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen op ruime kavels gebouwd gaan worden, zal dit een grote aantasting zijn van het beeld dat er nu is op de Lekdijk tussen Ameide en Sluis.

Aansluitend zijn er buiten de contour ook nog eens 16 dijkwoningen op de locatie ‘Van der Ham’ gepland. Het wordt een wijk langs een dijk die wij onverantwoord vinden. Nergens langs de Lekdijk van de Alblasserwaard is zo’n wijk te vinden. In het bestemmingsplan is deze strook grond altijd agrarisch geweest. Wanneer we denken aan een jachthaven aan de Lekkant wordt de aantasting totaal. Daarbij denken wij ook aan de verkeersveiligheid die dan gevaarlijker wordt.

Ook zien we nog 8 twee-onder-een-kap dijkwoningen gepland staan buiten de contour op de locatie ‘Zouwendijk/Sluis’. Al deze locaties worden apart omschreven in het structuurplan, maar als je het voor je ziet op deze smalle strook grond tussen de Marijkeweg en de Lekdijk wordt het een nieuw dorp met nauwelijks meer ruimte langs de voet van de Lekdijk.

Als laatste wordt er dan ook nog een burcht en/of hotel gepland langs deze zijde van de Lekdijk. In totaal dus 69 woningen en een hotel of burcht op een strook grond langs de Lekdijk tussen Ameide en Sluis die nauwelijks een kilometer lang is.

Uitbreiden contouren
Wij vinden dat er nog onvoldoende energie is gestoken om de contouren uit te breiden aan de kant van Tienhoven. De sportvelden die goed toegankelijk zijn voor iedereen, liggen daar prachtig en een nieuwe sporthal zou daar prima op zijn plaats zijn. Ook een woonwijk daar in de buurt zou veel beter zijn.
Ten zuiden van de Prinses Marijkeweg zou de contour ook uitgebreid kunnen worden voor woningen en voor voorzieningen zoals de bibliotheek, de bank en bijvoorbeeld een kinderdagverblijf, die heel goed te combineren zijn met het verzorgingshuis Open Vensters.

Naar ons idee moeten we de Lekdijk bewaken en geen nieuw dorp stichten op een strook grond langs de voet van de dijk. Binnendijks willen wij het beeld dat er nu is bewaken, buitendijks willen wij het beschermde dorpsgezicht van Ameide bewaken.

Woensdag 7 juli is er in het gemeentehuis te Meerkerk om 20.00 uur spreekruimte om vrij uw mening te komen geven op het voorontwerp structuurplan van de gemeente Zederik.

Ingezonden door Ina Renes om 22:57 uur | Reacties (0) | Terug naar boven

8 juni 2004

Persbericht

Hoogheemraadschap legt laatste hand aan het bestek
Versterking Lekdijk tussen Langerak en Everdingen start in september

In 1996 is de dijk in Vianen Centrum versterkt op grond van de noodwet en meer recent zijn keermuren gebouwd in Ameide Sluis en Everdingen-centrum. Dit om de om de karakteristieke bebouwing te sparen. Ondertussen heeft het hoogheemraadschap van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden samen met haar adviseurs, de provincie en de betrokken gemeenten de plannen voor de Lekdijk nader uitgewerkt en omgezet in een bestek dat binnenkort wordt aanbesteed.
In september start dan de versterking van de Zuidelijke Lekdijk tussen Langerak (Langesteinse weg) en het Fort Everdingen. De uitvoering duurt tot juli 2008

Persbericht Foto: Gijs van Breda

Deeltrajecten
Het werk bestaat uit afzonderlijke trajecten. Deeltraject Zederik met een lengte van circa 11 km ligt geheel in de gemeente Zederik. Het deeltraject Hagestein-Everdingen bevindt zich in de gemeente Vianen. De lengte van dit deeltraject is ongeveer 7 kilometer. Beide trajecten zijn samengevat in ťťn bestek gezien de onderlinge samenhang tussen de trajecten waar het onder andere de verwerking van de vrijkomende grond betreft.

Aanbesteding
Vorig jaar zijn de procedures in het kader van de Wet op de Waterkering afgerond en heeft de Raad van State de ingediende bezwaren ongegrond verklaard. Hierdoor is het plan onherroepelijk geworden. Tevens zijn in een eerder stadium alle voor het werk benodigde vergunningen en ont≠heffingen verleend. Het werk wordt door de omvang Europees aanbesteed. Gezien de daarvoor geldende termijnen vindt de aanbesteding plaats op 20 juli 2004. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, voert Hoogheemraadschap de directievoering van het werk in eigen beheer uit. Wel worden er opzichters ingehuurd van externe bureaus.

Voorbereidende werkzaamheden
Vooruitlopend op de dijkversterking zijn er de afgelopen maanden al diverse werkzaamheden uitgevoerd. Dit om het werk straks zo snel mogelijk te laten starten. Zo zijn bomen gekapt en in de uiterwaarden afrasteringen geplaatst. Ook is inmiddels een groot deel van de nutsvoor≠zieningen verlegd van de kruin naar de teen van de dijk. Om veiligheidsredenen mogen er namelijk geen kabels en leidingen in de dijk liggen. Deze verzwakken de waterkering. Omdat de kabels en leidingen veelal verplaatst zijn naar particulier eigendom is door de nutsbedrijven zakelijk recht gevestigd.

Voorlichting aan de bewoners en bedrijven
Nu het bestek binnenkort wordt aanbesteed start het hoogheemraadschap op korte termijn met de voorlichting van de bedrijven en de bewoners. Eerst vinden er bijeenkomsten plaats voor de plaatselijke dijkcommissies. Zodra de aannemer bekend is wordt er huis-aan-huis een informatiekrant verspreid met gedetailleerde informatie over de werkzaamheden en vinden er diverse informatiebijeenkomsten plaats.

Aandacht voor dijk ťn rivier geÔntegreerd in 1 plan
Het Hoogheemraadschap van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden is verant≠woordelijk voor het beheer van de dijk, en heeft het initiatief genomen om een dijkversterkings- en uiter≠waardenplan uit te werken. De komende werkzaamheden aan de Lekdijk zijn een combinatie van dijkversterking met maatregelen voor ruimte voor de rivier.

Maatregelen om de rivier meer ruimte te geven zijn nodig om dat dijkversterking alleen niet voldoende is. De zeespie≠gel blijft stijgen, het maaiveld daalt nog steeds en de rivierafvoer wordt steeds groter. Om te voorkomen dat de dijk over niet al te lange tijd weer moet wor≠den verhoogd zijn er maatregelen voorbereid om de maatgevende waterstand in de rivier te verlagen. Dit gebeurt door het weghalen van obsta≠kels, het graven van geulen en het maaiveld in de uiterwaarden bij Vianen, Everdingen en Zederik te verlagen. De grond die vrijkomt in de uiterwaard wordt gebruikt voor de dijkverster≠king. De uiterwaarden worden zo ingericht dat er een natuurgebied ontstaat. Op deze wijze wordt tevens natuur die bij de versterking verloren gaat gecompenseerd.

Dijkversterking
De dijkversterking is noodzakelijk omdat de dijk op dit moment nog niet aan de veiligheidseisen voldoet. De dijk is namelijk te laag en bijna nergens voldoen≠de stevig. Dit kan in extreme gevallen leiden tot een overstroming van het achter de dijk gelegen gebied. Bovendien bestaat op een aantal plaatsen tijdens hoog water de kans op ‘piping’: onder de dijk door komt dan een grondwaterstroom op gang, die zand≠deeltjes meevoert en geleidelijk aan het fundament van de dijk ondermijnt. Na verloop van tijd kan de dijk daardoor inzakken of zelfs doorbreken. In de afgelopen jaren heeft het hoogheemraadschap de Lekdijk in de hoogwaterperioden extra goed in de gaten gehouden.

(bron: HHSAV)

Ingezonden door Leon Segond om 22:22 uur | Reacties (0) | Terug naar boven

25 mei 2004

Zederikdagen

Zederikdagen

Omdat een dijk leeft in alle facetten zet Stichting Lekdijk op locatie Sluis in Ameide tijdens de Zederikdag op 5 juni a.s. de deur open. Een deel van het fotomateriaal wordt gepresenteerd over de plannen van de dijkverzwaring in de gemeente Zederik. Ook is er ruimschoots aandacht voor de dijkverzwaring die voor deelsectie V Sluis, inmiddels achter de rug is. De overige deelsecties waar de dijkverzwaring in september 2004 gaat beginnen staan ook deze dag in de picture. Locatie: Sluis 8, Ameide. Geopend: 10.00-17.00 uur.

Ingezonden door Ina Renes om 22:00 uur | Reacties (0) | Terug naar boven

20 mei 2004

Duikers

Duikers

Op zaterdag 8 mei is Stichting Lekdijk met duikers naar het scheepswrakje in de Lek geweest. De archeologische duikers hebben veel ervaring in de Lek. Zij zijn ook actief aan het werk in de Lek voor het vliegtuig dat tijdens de oorlog is neergestort bij Jaarsveld.

Duiker te water

Deze duiker is klaar om op onderzoek uit te gaan.

Ingezonden door Ina Renes om 21:05 uur | Reacties (0) | Terug naar boven

19 mei 2004

Scheepswrak

Scheepswrak

Het scheepswrakje dat gevonden werd vorig jaar november, ligt nog te wachten op verder onderzoek. Binnenkort zal Stichting Lekdijk samen met geÔnteresseerden op het gebied van scheepsarcheologie metingen gaan doen van het scheepswrakje. Inmiddels is vastgesteld dat een groot deel van het scheepje diep verborgen ligt in het zand.

Ingezonden door Ina Renes om 21:52 uur | Reacties (0) | Terug naar boven

23 april 2004

Lekdijkkaartje

Lekdijkkaartje Folder

Arriva buslijn 154 rijdt in de Alblasserwaard grotendeels langs de rivier de Lek. Vanuit de bus heb je mooi zicht op de rivier en de uiterwaarden aan de ene kant en het Hollandse veenweidelandschap met zijn vele molens en boerderijen aan de andere kant. Met het voordelige ‘Lekdijkkaartje’ kun je de gehele dag gebruik maken van buslijn 154 tussen Rotterdam en Utrecht v.v. Stap af en toe uit, want er is veel moois te zien. Even lunchen, op een bankje aan het water zitten, een stadje bezoeken of een wandeling maken door het afwisselende polderlandschap zijn zomaar wat suggesties.

Ingezonden door Leon Segond om 10:51 uur | Reacties (0) | Terug naar boven

1 maart 2004

Start dijkverzwaring

Volgens het Hoogheemraadschap gaat de dijkverzwaring beginnen na de zomervakantie 2004. Het traject dat 10,4 kilometer lang is, binnen de gemeente Zederik gaat dan op de schop. Het is nog niet bekend waar men zal beginnen met de werkzaamheden.

Ingezonden door Ina Renes om 23:03 uur | Reacties (0) | Terug naar boven

8 februari 2004

‘Lange Jammer’ met sloop bedreigd

Lange Jammer

Het Hoogheemraadschap van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden heeft onlangs een sloopvergunning verleend voor het pand aan de lekdijk Sluis 4, Ameide. Stichting Lekdijk heeft bezwaar aangetekend tegen deze sloopvergunning. De verleende sloopvergunning werd kenbaar gemaakt in Het Kontakt van 30 januari j.l.

De redenen van ons bezwaar zijn als volgt:

- Sluis 4 (in de volksmond De Lange Jammer) is een individueel object van cultuurhistorisch belang aan de Lekdijk voor de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden, ook volgens de MER rapportage mei 2000;
- Sluis 4 is een beeldbepalend pand in de wooncontext van Sluis en het landschap, ook volgens MER rapportage mei 2000;
- De dijkverzwaring die net is afgerond op Sluis, heeft de gemeenschap erg veel geld gekost, ook om de woningen te sparen;
- Sluis 4 wordt verhuurd aan een dijkbewoner en deze bewoner wil hier graag blijven wonen;

In het waterstructuurplan van 2002 spreekt het Hoogheemraadschap van een weids en historisch karakter van de Alblasserwaard. Ieder stukje heeft een eigen verhaal. Dit geldt ook voor het zeer speciale ensemble Sluis, dat Sluis niet meer zal zijn, wanneer de slopershamer dit authentieke pand zal gaan afbreken.

Model bezwaarschift

Ingezonden door Ina Renes om 20:41 uur | Reacties (1) | Terug naar boven

6 januari 2004

Wrak gevonden aan de Lek

scheepswrak Boeg?

Vorig jaar november op een wandeling langs de Lek, vonden wij ter hoogte van Lekdijk 51 een wrak. In deze periode was het extreem laag water in de Lek. De foto’s zijn dezelfde dag nog doorgestuurd naar NISA (Nederlands Instituut Scheepvaart Archeologie) en naar de Archeologische Werkgemeenschap Lek- en Merwestreek. Nu enkele maanden later is het ons gelukt om met een duiker een afspraak te maken. Binnenkort zal hij ons bezoeken om de locatie te gaan verkennen. Spannend!

We hebben het wrak op een eenvoudige manier gemeten. Het is ongeveer 12 meter lang en 2 meter breed. We hebben geen idee wat voor een scheepje het geweest moet zijn.

scheepswrak Achterspiegel met roer?

scheepswrak

Nu is het hoog water en de drie punten die boven het water uitsteken zijn van het wrak.

Ingezonden door Ina Renes om 08:00 uur | Reacties (1) | Terug naar boven