Reacties: Lek bij Goilberdingen

Goilberdingen ligt aan deze kant van de rivier, grofweg tussen fort Everdingen en Culemborg. Vanaf de Diefdijk naar het oosten dus. Waar de naam vandaan komt is mij niet bekend. De Goilberdingerwaard is volgens het bekende grondwinning-levert-natuur recept veranderd in een wandelgebied met langharige koeien. Buitendijks staat een hoogstamboomgaard die daaraan opgeofferd is. Ook staan er nog enkele bunkers, restanten van de 2e Wereldoorlog. Het vehaal gaat dat bij de pogingen van de geallieerden de Culemborgse brug te vernietigen erg veel bommen in de waard terecht zijn gekomen, omdat de vliegers bang waren voor de sterke Duitse luchtafweer en hun lading maar zo snel mogelijk lieten vallen. Bij de werkzaamheden is ook de zomerdijk wat verlaagd en zijn grote ondiepe plassen gegraven. Bij de dijkverzwaring is de stuw bij het fort op ongeveer dezelfde (ondergrondse) wijze versterkt als de dijk op Sluis, zodat daar uiteindelijk weinig van te zien valt.

Ingezonden door Frank Dekkers op 18 april 2004 om 11:23 uur

Een plek aan de Lek met de naam Goilberdingen, daar ben ik heel benieuwd naar waar dat is. Kun je eens uitleggen hoe we daar komen.

Is het aan deze kant of soms aan de overkant, bij de naam Goilberdingen moet ik wel denken aan Bolgerijen ook zo’n naam waarvan je je afvraagt is dat hier. Ook deze plek ten zuiden van Vianen het land in, is niet ver van Sluis.

Overigens vind ik met name het ‘licht’ van Goilberdingen bijzonder mooi.

Ingezonden door Ina Renes op 17 april 2004 om 21:51 uur